Styrkeløft-VM

VM i styrkeløft har vært arrangert siden 1973 for menn og siden 1980 for kvinner. Det ble holdt et uoffisielt VM i 1971, men det var først etter at International Powerlifting Federation ble stiftet i 1972, at det ble arrangert offisielle mesterskap. VM er den største internasjonale konkurransen innen styrkeløft, ettersom sporten fortsatt ikke er på det olympiske programmet. Mange jobber for å få styrkeløft inn i OL, men fram til det skjer, er VM det største mesterskapet.

Norge er en av de mest framgangsrike nasjonene innen styrkeløft. Internasjonalt sett er vektløfting en større idrett enn styrkeløft, men i Norge er det styrkeløft som er mest populært. Dermed er rekrutteringen svært god, og det dukker stadig opp nye talenter. Russland, USA, Finland og Canada er også store styrkeløftnasjoner. Neste VM arrangeres i Tsjekkia i september 2014. Norske utøvere regnes blant favorittene i flere vektklasser. Akkurat nå er unge Carl Yngvar Christensen topprangert i vektklassen +120 kg, foran amerikanske Blaine Sumner. Hans M. Bartvedt ligger på tredjeplass på den samme rakningen, sammen med ukrainske Volodymyr Svistunov.

Per februar 2014 har Christensen alle norgesrekordene for junior i vektklassen +120 kg. Han har også verdensrekorden i knebøy og norgesrekorden i markløft og sammenlagt for seniorer i klassen +120 kg. Det beste sammenlagtresultatet hans er fra mai i år, med over 1200 kg sammenlagt, noe som gjør at Christensen holder ny verdensrekord i styrkeløft. Christensen vant VM-bronse i styrkeløft i 2012, og bronse under World Games 2013. Han tok sølv sammenlagt under VM i 2013, og vant gull i knebøy og markløft under samme konkurranse. Antakelig kommer han til å innlede neste VM med svært lave odds på oddssider som Betway noe som betyr at vinnersjansene hans anses å være store.

Norge har gjort det veldig bra innen styrkeløft. Hele åtte norske utøvere har tatt gull i VM, og de har tatt til sammen 10 VM-gull. Tove Eriksen ble vår første verdensmester i 1985. Ingjerd Pytte Sagli vant VM i 1991, og Beate Amdahl vant VM både i 1993 og 1994. Sturla Davidsen sikret seg VM-gull i 1997, og Inger Blikra vant sine to VM-gull i 2006 og 2008. I 2006 fikk vi i tillegg VM-gull i mennenes -100 kg klasse, ved Andreas Hjelmtveit. Hildeborg Juvet Hugdal vant også VM-gull i 2006, og i 2013 sikret Kjell Egil Bakkelund Norges tiende VM-gull i styrkeløft.

Comments Off on Styrkeløft-VM

Filed under Styrkeløft